7 Mayıs 2020 Perşembe

Geri bildirimler

Halkalamanın en heyecan verici yönlerinden birisi geçmiş dönemlerde halkalayıp serbest bıraktığınız bir kuşun yıllar sonra siz ya da başkaları tarafından yeniden kaydedilmesidir. Başka bir yerde halkalanmış bir kuşu ağdan çıkarırken de büyük bir heyecan ve keyif duyarsınız. Geçtiğimiz dönemlerde - istasyonda halkalanan toplam kuş sayımız yüksek olmamasına karşın - dikkate değer sayıda böyle kayıtlar gelmesi bizi sevindirdi.


Bu kuşların bir kısmı Eymir'i düzenli olarak kullanan türler. Örneğin Soner Oruç tarafından 4 Nisan 2011 tarihinde halkalanan bir karatavuğu hem Nisan 2018’de, hem Nisan 2019'da tekrar yakaladık. Tahminen 10 yaşındaki karatavuk yerli türlerimizden. 12 Nisan 2012 tarihinde halkalanan bir bülbül (Luscinia megarhynchos) ise 7 Nisan 2018’de, yani tam altı yıl sonra yeniden yakalandı. Göçmen bir tür olan bülbülün Doğu Afrika’daki kışlama alanıyla Eymir Fidanlığı’ndaki üreme alanı arasında yıllardır düzenli göç ettiğini söyleyebiliriz.

Romanya’da halkalanan bir Çıvgın (Phylloscopus collybita) ise halkalandığı tarihten 189 gün sonra bu kez Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’ndaydı. 13 gram ağırlığındaki kuşumuzun Köstence-Ankara arasında kuş uçuşu 579 kilometre katettiğini belirledik.


28 Eylül 2018 tarihinde Eymir’de halkalanan Karabaşlı Ötleğen (Sylvia atricapilla) 228 gün sonra İsrail’in Enot Tsukim Tabiatı Koruma Alanı’nda halkalama çalışması yapan araştırmacıların kurduğu ağa takıldı. 15 Nisan 2019 tarihinde halkaladığımız bir diğer Karabaşlı Ötleğen'in ise 15 Eylül 2019'da 660 km uzakta, Lübnan'da avlanmış olarak bulunduğu bildirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder